Hello-liba

A lúdtalp csak a libáknálnem jár következményekkel!                                            

                A rendelőbe érkező gyerekek szülei legtöbbször a következőképpen fogalmazzák meg a lábvizsgálat okát : „csúnya a lába ,bedől a bokája , csámpásan jár … ”-  pedig sokkal komolyabb problémák is felmerülhetnek egy lúdtalp esetében mint az esztétika !

Az életet nem veszélyeztető, de rendkívül sok kellemetlenséggel és fájdalommal, emiatt életminőség romlással járó megbetegedés alapja a pes planus (lúdtalp) .

Mi is valójában a lúdtalp ?

Lúdtalpról akkor beszélünk ha a láb boltozatos szerkezetei csökkennek , vagy eltűnnek  . Ilyenkor a láb hosszanti tengelye körül kissé kifele  fordul , szalagok túlnyúlnak , csontok átrendeződek az izmok tapadási pontjai máshova kerülnek így más lesz a húzási irány fokozva a már kialakult rossz lábszerkezetet.

 

A lúdtalp következményei , azaz a  lúdtalp a ludas ha :

  • A lábcsontok megváltozott helyzete miatt fájdalommal járó izületi kopások jelentkeznek ;
  • A boltozatok süllyedése talpi szemölcsök kialakulására hajlamosít ;
  • A harántboltozat eltűnése miatt „bütyök” (nagylábujj alappercének kinövése ) alakul ki ;
  • egyes esetekben bokasüllyedés is megfigyelhető ;
  • térdkompenzáció következtében kialakul a genu valgum (X láb ) ,ami korai arthrosishoz vezethet ;
  • medenceszög kibillen , általában csipő flexió figyelhető meg ami lumbális lordosist eredeményezhet ;
  • a tartási rendellenességek miatt izomrövidülések és izomtúlnyúlások keletkeznek , amelyek hátgerincferdüléshez vezethetnek ;
  • csökken az állóképesség
  • fáradékonyság jelentkezik
  • antalgiás , csámpás járás alakul ki

      Lábunk állapota végigkísér minket egész életünkön át , meghatározza életminőségünket , ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a statikai lábelváltozások kialakulásának megelőzésére , illetve a már kialakult betegség megszüntetésére , enyhítésére.

            A gyógytorna a leghatékonyabb terápiás eljárás lúdtalp esetében  , minden nap egy kis időt szánva lábizmaink erősítésére szép eredmények érhetőek el , megóvva bennünket a későbbi kellemetlenségektől.

www.mackorendelo.hu

Capture 1A lúdtalp (pes planus)

A lúdtalp (pes planus) a láb állásának azon változása, melynél a láb hossztengelye körül kifelé van fordulva, úgy hogy belső széle lesüllyedt és külső széle magasabban áll. Legfeltűnőbb változás azonban a lábnál az, hogy a láb boltozata ellapul s így a láb belső szélén észlelhető vájulat eltűnik és a láb egész talpával éri a talajt, a bokaízület előtt szélesen ellapul.

A lúdtalpas egyének nem képesek hosszú ideig járni vagy állni, gyorsan elfáradnak, sőt fájdalmat éreznek a bokaízület tájékán.

Minden baba telitalpasnak születik, a láb boltozatai csak később, a felállás és a járás során a lábra ható izmok munkája eredményeként alakulnak ki.

A lábon kétfajta boltozatot különböztetünk meg:

- hosszboltozatot amely minden egyes ujjnak megfelelően van egy-egy, amelyek a sarokcsont és a lábujjak tövéig érő lábközépcsontok végéig érnek. Persze ezek az ívek különböző magasságúak, az öregujjhoz futó magasabb, míg a kisujjnál levő alacsonyabb.

- harántboltozatot mely alkotói a lábközépcsontok végei, ahol az ujjak csatlakoznak a lábhoz. Ez úgy alakult ki, hogy a nagylábujjunk és a kisujjunk töve mögötti lábközépcsont érintkezik a talajjal, ezek a felületek jól tűrik testünk súlyát és a járás során kialakuló erőbehatásokat, míg a többi lábközépcsont a talajt éppen hogy csak eléri, alig esik rájuk teher.

A lúdtalpbetét viselése gyermekkorban, ha egyéb torzító betegség nincs, nem ajánlott. Ha gyermekkorban betéttel megtámasztjuk a talpat, pont azokat az izmokat sorvasztjuk el, amelyek egyébként a boltozatos szerkezet kialakításáért felelősek. Felnőtt korban is csak akkor érdemes elkezdeni a betétviselést, ha már van valamilyen panasz.

Ekkor inkább a láb tornáztatásával, a boltozatos szerkezetet létrehozó izmok erősítésével érdemesebb törődni.

Játékos gyakorlatok a lábboltozatok erősítéséért:

- a földön ülve egy labdát a két talpunk közé fogunk

- a földre helyezünk egy zoknit (ülve a lábujjainkkal megfogjuk a zokni két végét), megmarkoljuk, felemeljük és széthúzogatjuk.
- ülve a földről, egyik lábunk ujjaival egy ceruzát "felmarkolunk", felemeljük és megkíséreljük a másik lábunk ujjaival átvenni, majd fordítva.
- állva mindkét lábunk ujjaival egy-egy kis golyót megmarkolunk. A golyókat fogva néhány lépést a talpunkon sétálunk.
- apróra tépett, földre szórt papírdarabkákat egyenként lábujjal felszedegetünk.

Hasznos eszközök a lúdtalp megelőzésére:

-         tüskés labdák, amivel a talpat lehet masszírozni

-         félgömb alakú játékok, amire fel lehet állni ( pl. tüsis félgömb, Bilibo)

-         speciális lejtök/emelkedők, amin sétálni lehet

-         bab zsákok, amin állni kell

Természetesen ezek általános gyógytorna gyakorlatok és persze minden láb egyedi. Ha eredményesen akar tornázni mindenkép, kérje ki gyermekgyógytornász véleményét.

 

www.mackorendelo.hu

 CaptureEgészséges mezítláb járás házon belül

 

Sok helyen olvashatjuk, hogy milyen egészséges a mezítláb járás, de sokszor nem világos, az hogy, a természetben vagy a lakásban…

A rövid válasz: a természetben és a természetes körülményekkel kialakított lakásban.

Régen kavicsos, göröngyös úton, dombra föl és le, mezítláb vagy vékony, papucsszerű lábbelikben az emberek sokat jártak gyalog, használták a láb izmaikat. Nem is volt annyi betegségük, mint ma, amikor aszfaltos utakon járművekben, buszon, autóban ülve utazunk, tükörsima plázákban és irodákban  sétálunk stb.

Fontos hogy a babákat szoktassuk hozzá a mezítláb járáshoz. A babák lapos, apró zsírpárnácskákkal borított talppal születnek, a végleges boltozatok csak óvodáskor körül alakulnak ki. A boltozatok közül kétfajtát különböztetünk meg: minden ujjnak megfelelően van egy-egy hosszboltozatunk, melyek a sarok- és lábközépcsont végéig érnek, míg a harántboltív az ékcsontok és a lábközépcsontok területére esik. A boltozatok kialakulása rendkívül fontos a láb vérkeringése, mozgékonysága és az izomegyensúly szempontjából. Másfelől a boltozatok  "rugóként" funkcionálnak, mely a rugalmas szalagok és izületek segítségével kiválóan alkalmas a test súlyának viselésére.

Hegyen, völgyben, patakokban természetesen egészséges sétálni mert rengeteg ingerrel találkozik a talpunk. Ezekre az ingerekre reagálunk és így erősödik a lábizomzat nagyszerű immunerősítő, stressz csökkentő …

Aki mezítláb jár ingyen talpmasszázsban részesül, de csak akkor ha a talaj kellően „változatos”.

A keleti gyógyítók szerint talpmasszírozás  segít tisztítani az energia csatornáit a reflextív zónákon keresztül oly módon, hogy felerősíti a vérkeringést, eltávolítja a salakanyagokat, mely segít ellazulni, feltöltődni.

Azt szokták tanácsolni, hogy a szabadban mezítláb és a házon belül cipőben járjon a gyerek mert ott nagyon sima a terep. A gond az hogy ha kiszámítjuk hogy mennyi órát jár évente a gyerek a szabadban és a házon belül,  elégé házon belül felé fog eldőlni a mérlegnyelve. Ez különböző okok miatt lehet: nincs udvar, nem tiszta a játszótér, hideg van, nem szokta meg a gyerek, stb.

A megoldás abban van, hogy a lakásban alakítsunk ki „természetes talajokat” ahol a gyermek és akár mi magunk is sokat járunk.

Szeretnék egy pár ötlete adni a lakásban való természetes környezet megteremtéséért:

-         szőnyegnek válasszunk a kókusz szőnyegeket, amelyek kicsit erősebb szövésűek és teljesen természetes anyag

-         helyezzenek a kézmosó elé egy „műfű kockát” ami sok kis tüskével ingerli a talpakat amíg kezet mosunk, fogat mosunk..

-         tegyünk egy erős párnatokba gesztenyét/ nagy szemű babot és léptessük rá a gyereket naponta többször

-         kereskedelemben már kapható, az egy ortopéd orvos által feltalált tüskés szőnyeg, melyet a folyósora  vagy olyan helyre kell helyezni, ahol sokszor járunk, és így észrevétlen ingereljük a talpunkat

Ha van lehetőség és idő akkor minél többet sétáljanak a szabadban mezítláb kicsik és nagyok egyaránt.

 

www.mackorendelo.hu

 

 

könyv borító jpg

 

„Mackógyógytorna lúdtalp ellen”több mint,

egy lúdtalp torna otthonra

 

E könyvben gyógytornászként a lúdtalpat (pes planus) céloztam meg gyakorlati szempontból. Nincs benne elmélet, anatómia, biomechanika csak az amire a szülőnek és gyermekének szüksége van: 30 gyógytornagykorlat lúdtalp ellen, fotokkal, magyarázattal és egyszerű tornaeszközökkel.

A könyvet főleg olyan, 4–12 éves kor közötti gyermekeknek (és szüleiknek) ajánljuk,

– akiknél lúdtalpat diagnosztizáltak,

– akik hajlamosak a lúdtalpra, illetve

– akik szeretnék megelőzni a lúdtalp kialakulását.

A könyv 62 oldalas, színes ahol összesen 30 gyakorlatot találhatunk, fotókkal illusztrálva és részletesen elmagyarázva.  A játékos gyakorlatokba egy kicsit a koordináció, ügyesség, szenzomotoros és kognitív képességek fejlesztését is beépítettük, így nem csak a lúdtalpra hatunk pozitívan, hanem a gyermek különböző típusú fejlődéseire is.

Gyermek gyógytornászként saját tapasztalatból arra jöttem rá, hogy nem elég a gyerekeknek pálcikarajzos, egyalkalmas torna betanítás mert az otthon általában, ellaposodik, elmarad.

A feladatokhoz olyan „torna eszközök” szükségesek amelyek megtalálhatók minden háztartásban (zokni, fültisztító pálcika,  plüss állatka, parafa dugó, szívószál, dió, kanál, ásványvizes palack stb.)

 

A „Mackógyógytorna lúdtalp ellen” című könyvben a gyakorlatok 3 csoportban végezhetők: kezdő, középhaladó és haladó szinteken.

A kifestős részben a feladatok elvégzését jelölhetjük, így növelve a gyerek faladat tudatát is. A kötet végén a kedvenc gyakorlatot le lehet rajzolni, és a gyerekek rajzpályázatunkon indulhatnak vele.

Ha  a gyakorlat csoportokat heti 5X végzik akkor 3 hónapos programnak, ha heti 3X végzik akkor 5 hónapos programnak felel meg.

Annál a gyermeknél akinél lúdtalpat diagnosztizáltak vagy hajlama van lúdtalpra vagy csak szeretnék megelőzni a lúdtalpat akkor a „mackógyógytorna lúdtalp ellen” című könyvet elővehetik és végrehajthatják a gyakorlatsorozatokat akár  2x is évente.

 

www.mackorendelo.hu